Bitcoin heeft sinds 2017 geen 3 positieve opeenvolgende kwartalen meer gezien.

Bitcoin heeft sinds 2017 geen drie positieve opeenvolgende kwartalen meer gezien, zo blijkt uit historische gegevens.

 

Volgens de laatste gegevens van Skew heeft Bitcoin (BTC) sinds 2017 geen drie positieve opeenvolgende kwartalen meer gezien. Als BTC Q4 eindigt met een netto winst, zou het voor het eerst in drie jaar drie opeenvolgende winnende kwartalen zijn.

 

Q4 is voor Bitcoin meestal bearish sinds 2018.

Maar historische gegevens zijn niet in het voordeel van Bitcoin, aangezien de laatste twee Q4’s werden afgesloten met 42,54% en 13,6% dalingen, respectievelijk in 2018 en 2019.

 

De historische kwartaalcijfers van Bitcoin

 

 

Vanaf eind 2016 en tot 2018 zag Bitcoin vijf positieve opeenvolgende kwartalen om tegen het einde van 2017 een recordhoogte te bereiken.

 

Analisten schreven die historische rally toe aan twee belangrijke factoren. In de eerste plaats zag BTC een enorme mainstream-woede in de belangrijkste markten, waaronder de VS en Zuid-Korea. Ten tweede kwam BTC van een blokbeloning die in juli 2016 werd gehalveerd, een over het algemeen bullish mijlpaalgebeurtenis voor het netwerk.

 

Een blokbeloning met de helft heeft een positieve invloed op de prijs van BTC omdat het een direct effect heeft op zijn nieuw uitgegeven aanbod. Een halvering vermindert de snelheid waarmee nieuwe BTC wordt gecreëerd met de helft, waardoor het circulerende aanbod in de loop van de tijd daalt.

 

BTC heeft dus de neiging om na de halvering grote rally’s te zien. Het probleem is dat in 2016 de rally na de halvering 15 maanden na de halvering kwam, en sommige analisten hebben inderdaad overeenkomsten getekend met de manier waarop het begin van die stier naar de huidige periode loopt.

 

De laatste halvering, die om de vier jaar plaatsvindt, vond plaats in mei 2020. Als een gelijkaardige cyclus als in 2016 zich afspeelt, zou BTC waarschijnlijk een explosieve rally zien tegen het laatste kwartaal van 2021.

 

Sinds 2018 heeft Bitcoin echter ondermaats gepresteerd in het vierde kwartaal. De subprestatie zou om verschillende redenen cyclisch kunnen zijn. Beleggers in de VS zouden BTC kunnen verkopen voor duidelijkheid over de eindejaarsbelasting en houders in Azië zouden voor het nieuwe jaar kunnen verkopen.

 

Maar twee factoren zouden het bullish geval voor BTC tegen het einde van het jaar kunnen versterken: de rally van het goud en de zwakte van de dollar.

 

De strategen van de Zwitserse investeringsbankgigant UBS verwachten dat het goud zich in 2021 voortdurend zal herstellen. De voorspelling valt samen met de fundamentele zwakte van de dollar ten opzichte van andere reservemunten.

 

Wat traders op korte termijn verwachten

 

Op korte termijn worden traders voorzichtiger met de prijsontwikkeling van BTC, vooral omdat de Amerikaanse dollar in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen wat voet aan de grond begint te krijgen.

 

Ondertussen houden technische analisten twee belangrijke technische niveaus nauwlettend in de gaten met $10.500 en $10.000 voor de prijs van Bitcoin. Zoals Cointelegraph rapporteerde, kan het verliezen van de $10.000 aan ondersteuning leiden tot een grote terugval. De beweging van de walvissen geeft aan dat het $9.800 steungebied is verzwakt, wat tot een grotere correctie zou kunnen leiden.

 

De dagelijkse prijsgrafiek van Bitcoin met de belangrijkste technische niveaus

 

De dagelijkse prijsgrafiek van Bitcoin met de belangrijkste technische niveaus. Bron: Edward Morra, TradingView.com

 

Edward Morra, een cryptocurrency technische analist, zei dat hij bearish blijft tot BTC weer boven de $11.000 sluit. Hij schreef:

 

„Nog steeds bearish totdat het sluit boven de $11.000 met overtuiging op dagbasis. Op zoek naar een reactie bij ~10500-10450 dollar, is dit de dichtstbijzijnde steun op de dag.“